خانه / مقالات آموزشی و پزشکی / بیماری های تغذیه ای اسب
بیماری های تغذیه ای اسب
مادیون نیوز

بیماری های تغذیه ای اسب

 بیماری های تغذیه ای اسب

  1. آزوتوری،ناخوشی صبح دوشنبه:

نوعی بیماری که در آن ادرار حاوی اوره یا دیگر ترکیبات ازته به مقدار بیش از اندازه طبیعی است.

علایم: عرق کردن زیاد،حالت عصبی،شکم درد،خشکی حرکتی،بی میلی به حرکت،ادرار قهوه ای رنگ

علت: علت واقعی آزوتوری نامعلوم است.معمولا در اسب هایی که از غلات زیاد تغذیه می کنند و 1تا2 روز استراحت می کنند بدون اینکه مصرف غلات آنها کم شودو دوباره به تمرین یا کار واداشته شوند،رخ می دهد.شواهدی مبنی بر دخالت سلنیم و ویتامین E در بروز این بیماری موجود است.

بیماری های تغذیه ای اسب
مادیون نیوز

پیشگیری: مصرف غذای اسب ها را در هنگام کاهش فعالیت عضلانی کم کنید یا آنها را به چراگاه برگردانید.

معالجه: فورا به دامپزشک مراجعه کنید.

2.قولنج،شکم درد:

علایم: شکم درد حاد،عرق فراوان، اتساع شکم، لگد زدن و غلت زدن روی زمین

علت: مدیریت، تغذیه، آب خوردن و کار کردن ناصحیح  و ابتلای به انگل ها.

معالجه:کمک گرفتن از دامپزشک، به فعالیت واداشتن حیوان مبتلا تا رسیدن دامپزشک مفید است

3.تنگی نفس

علایم: اتساع منخرین( گشاد شدن سوراخ های بینی)، سرفه و سختی تنفس،تندی دم و سختی بازدم.

علت: علت اصلی معلوم نیست خوراک های کپک زده و فاسد گاهی سبب این بیماری می شوند.تخمیر فراوان در روده نیز از جمله علل آن محسوب می شود.غالبا پس از بیماری های تنفسی مثل ذات الریه عارض می شود.

پیشگیری: خوراک تمیز و عاری از گردوغبار و ترجیحا از خوراک کاملا پلتی تغذیه کنید.نمناک کردن خوراک های خشک و گردوخاکی مفید است.

معالجه: حالت ملایم به حاد تبدیل می شود.سرفه وضعیت را بدتر می کند.بنابراین از سرفه جلوگیری کرده و دامپزشک را مطلع کنید.موارد پیشگیری را رعایت کنید.

توصیه می کنیم مطلب مفید زیرا هم بخوانید

تغذیه کره اسب های شیرخوار و از شیر گرفته

4.لنگش

علایم:  لنگش به ویژه در پاهای جلو ممکن است به صورت حاد یا مزمن باشد.در حالات حاد لنگش کاملا مشخص است و شکم درد ، تعرق زیاد، بی میلی به راه رفتن و داغی سم در موقع لمس ، از علایم این حالت است. در حالت مزمن، سم بسیار خشک و شکننده است و شکاف عمیق عمودی و لبه های مضرس افقی در سم ایجاد می شود.

علت:  آسیب به جریان خون سم، مصرف غلات، مرتع آبکی یا آب زیاد،مدیریت ضعیف.

پیشگیری: مصرف جیره متعادل و نگهداری صحیح حیوان

معالجه: در حالت حاد به کمک فوری دامپزشک نیاز است.کمپرس سرد سم به عنوان کمک اولیه مفید است.

 

5.ماه کوری، آماس ملتحمه چشم

علایم: تاری یک یا هر دو چشم که ممکن است به طور متناوب رخ دهد.

علت:  کمبود ویتامین ب 12 و دخالت میکروارگانیسم های عفونت زا

پیشگیری: مصرف جیره ای که از آن لااقل 40 میلی گرم ریبوفلاوین در روز تامین شود.

6.نرمی استخوان

علایم : بزرگ شدگی انتهای استخوان های دراز، به ویژه در اطراف مفصل خرگوشی و مفصل زانو.حیوان مبتلا ممکن است در هنگام حرکت احساس درد کند.

علت: عدم تعادل مقادیر کلسیم ، فسفر و ویتامین د در جیره و برقرار نکردن نسبت مناسب بین کلسیم و فسفر در جیره.

معالجه: مشابه پیشگیری است. اگر بیماری زیاد پیشرفته باشد، امکان معالجه ضعیف است.

7.سنگ های مجاری ادرار

علایم: تلاش مکرر برای ادرا کردن، تجمع ادرار در مثانه، مخلوط بودن ادرار با خون در غالب موارد فقط نرها مبتلا می شوند.

علت: کاملا آشکار نشده ولی نسبت نامتناسب کلسیم به فسفر در جیره و مصرف پتاسیم زیاد ایجاد سنگ را تحریک می کند.کمبود نمک نیز به وقوع این عارضه کمک می کند.

پیشگیری: به نظر می رسد که وقوع سنگ های ادراری با برقرار کردن نسبت صحیح بین کلسیم و فسفر و منظور کردن 1 تا 3 درصد نمک در بخش کنسانتره جیره، کاهش یابد.

معالجه: از دامپزشک کمک بگیرید و روش های پیشگیری را اعمال کنید.

برگرفته از کتاب دکتر مسعود هاشمی

 

 

 

همچنین ببینید

مادیون مرجع اخبار سوارکاری

سه نوع بیماری تنفسی شایع در اسب ها

سه نوع بیماری تنفسی شایع در اسب ها مادیون مرجع اخبار سوارکاری – سه نوع …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *